Werkgevers schorten cao-onderhandelingen Schoonmaak op

De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche hebben de cao-onderhandelingen met de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen opgeschort. Reden is dat de vakbonden niet met de werkgevers samen willen optrekken tegen de inbestedingsplannen van de overheid voor de schoonmakers.
Volgens de werkgevers leidt inbesteding tot een toename van werkloosheid bij schoonmakers, faillissementen van schoonmaakbedrijven, afbreuk van het vak schoonmaker en toenemende werkdruk. De werkgevers riepen de vakbonden al eerder op om samen te gaan voor duurzame werkgelegenheid en voor de verdere ontwikkeling van schoonmaak als vak. Ook een voorstel om aan te dringen bij de overheid voor een onderzoek om te kijken naar de echte gevolgen van inbesteding kreeg geen steun van de vakbonden. Volgens de werkgevers heeft het door die opstelling van de bonden nu geen zin om met hen als sociale partners verder te praten over een duurzame toekomst voor haar schoonmakers. Tot hoe lang de cao-onderhandelingen worden opgeschort is nog niet bekend.
FNV Schoonmaak is verbijsterd door het weglopen door de schoonmaakbedrijven. Volgens onderhandelaar Meyer is het uniek dat werkgevers kiezen voor arbeidsonrust.
Bron: OSB, 28-11-2013; FNV Bondgenoten, 28-11-2013