Omzetfraude door supermarktmanagers

Een aantal voormalige franchisenemers van Super de Boer heeft bij de Belastingdienst aangegeven dat zij omzetfraude hebben gepleegd. Dit naar aanleiding van invallen die de FIOD in mei 2012 deed bij enkele franchisenemers van deze voormalige supermarktketen. De overige franchisenemers werden opgeroepen zich te melden om zo een diepgaand boekenonderzoek te voorkomen.
Van de 143 benaderde ex-franchisenemers hebben 27 ondernemers gevallen van fraude gemeld. Zij ontvangen een naheffing en een substantiële boete. In 59 gevallen wordt een nader boekenonderzoek ingesteld omdat het vermoeden bestaat dat hun administratie nog altijd onjuistheden bevat. Mocht dat inderdaad uit controles blijken, dan kunnen zij naast de naheffing nog zwaardere boetes tegemoet zien. Tot nu toe is in totaal voor € 6,5 miljoen aan aanslagen en boetes opgelegd. Ondertussen is besloten dat het onderzoek wordt uitgebreid naar andere supermarktketens met een franchiseformule.
Het vermoeden bestond dat er aan de fiscus en franchisegevers te lage omzetten werden opgegeven. Bij de invallen door de FIOD in mei vorig jaar zijn negen ondernemers bij zes bedrijven gearresteerd en is de administratie in beslag genomen. In de periode 2006 tot 2012 is kasfraude gepleegd door net na opening van de winkels contant geld uit de kas te halen en in de boekhouding op te voeren als retouren die echter nooit binnenkwamen. Omdat het vermoeden bestond dat de handelswijze breder werd toegepast, zijn alle ex-franchisenemers door de Belastingdienst benaderd om alsnog de verzwegen winst en omzet op te geven.
Bron: MvF 18-04-2013