‘Misstanden bij steigerbouwers’

Volgens FNV Bouw wordt de cao in de sector steigerbouw structureel overtreden. Volgens de bond schieten grote opdrachtgevers als Shell en de NAM tekort bij de controle op de aannemers en onderaannemers in hun keten. Dit levert hen grote besparingen op.
De bond komt tot de conclusie na een uitgebreid nalevingsonderzoek van de FNV.Uit doorrekeningen van de FNV zou blijken dat Shell mogelijk 2,5 ton tot ruim 6 ton op loonkosten heeft bespaard tijdens een recente onderhoudsstop in Pernis, uitgaande van een groep van 400 uitzendkrachten. In de gehele sector verdwijnt er mogelijk 33 miljoen euro in totaal, of 11.000 euro per uitzendkracht door het gebruik van schijnconstructies.
Het FNV-onderzoek vond plaats van mei tot en met oktober 2014 op twee bouwplaatsen. Uit de controle van loonstroken is gebleken dat er bij de uitzendkrachten ten onrechte geen rekening wordt gehouden met ADV-dagen. Ook constateerde de FNV dat reisuren (het heen en weer rijden van huis naar een steeds wisselende werkplek) ten onrechte niet worden vergoed aan uitzendkrachten. Ook worden steigerbouwers met jaren werkervaring niet als vakkracht worden erkend en daardoor te laag beloond. Volgens de FNV wordt tussen de € 1,31 en € 3,20 per uur te weinig betaald.
In de steigerbouw zijn naar schatting zo’n 60 uitzendbureaus actief, waarvan de 16 grootste uitzenders 80% van de markt in handen hebben. Het personeel betrekken ze in toenemende mate uit het buitenland.
Bron: FNV Bouw, 28-10-2014