Kom met nieuwe voorstellen voor de Milieulijst!

Tot 1 september 2013 kan het bedrijfsleven voorstellen insturen voor de Milieulijst 2014. Op de Milieulijst staan jaarlijks honderden innovatieve en milieuvriendelijke investeringen waarin ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren via de MIAVamil-regeling.
Iedere ondernemer kan jaarlijks nieuwe ideeën voor aanpassingen van de Milieulijst doorgeven aan Agentschap NL. Bijvoorbeeld ideeën voor het versnellen van de marktintroductie van innovatieve milieutechnieken. Een uitgebreid stappenplan voor het indienen van een nieuw voorstel voor de Milieulijst kan met vinden op de Agentschap NL.
Agentschap NL zal de voorstellen toetsen aan de hand van een aantal criteria om te bepalen of het idee past in de MIAVamil-regeling. Zo is fiscaal voordeel pas toegestaan bij een terugverdientijd van vijf jaar of langer. Ook moet bijvoorbeeld de techniek een betere milieuprestatie hebben dan gangbaar op de markt. Verder maken technieken die bijdragen aan ‘groene groei’ een grotere kans om op de lijst te komen.
MIA en Vamil zijn twee fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financiën. Via de Milieu Investeringsaftrek (MIA) kunnen bedrijven tot 36% van de kosten van een milieu-investering in mindering brengen op de fiscale winst. Met de Vamil kunnen bedrijven 75% van een investering op een willekeurig moment afschrijven. Daardoor vermindert de fiscale winst en betalen bedrijven minder belasting in dat jaar.
Bron: Agentschap NL 23-07-2013