Geen zzp’ers bij Saxion

Saxion Hogeschool stop met het inzetten van zzp’ers als freelancedocent. De hogeschool, waar circa 120 freelancedocenten aan het werk zijn, had van de Belastingdienst ‘heel duidelijk het signaal gekregen dat zelfstandigen niet langer ingezet mogen worden in het onderwijs’, aldus de HRM-manager van de onderwijsinstelling. Landelijk zijn de Belastingdienst en onderwijsorganisaties overigens nog in overleg over het inzetten van zzp’ers in het onderwijs.
In het geval van Saxion zou de betreffende inspecteur van de Belastingdienst hebben geoordeeld dat een zelfstandige zonder personeel niet past in het onderwijs. Op een hogeschool is namelijk sprake van een gezagsverhouding en iemand die een serie colleges verzorgt is gebonden aan een rooster en een onderwijsprogramma. Een freelancer kan dus niet naar eigen inzicht zijn werk uitvoeren en is daarom een pseudowerknemer en geen zelfstandig ondernemer. In het geval van Saxion ging het om trainers, coaches of adviseurs die naast hun werk als zelfstandige, twee of tweeënhalve dag aan de hogeschool lesgaven.
De problemen bij Saxion begonnen afgelopen zomer nadat een freelancedocent geen VAR meer kreeg. Toen de hogeschool daarover informatie inwon, bleek dat de inspectie in Enschede had besloten de regels rond de inzet van zzp’ers in het onderwijs strikt te interpreteren. Ook het landelijk coördinatiepunt VAR te Groningen zou de onderwijsinstelling hebben laten weten dat de betreffende zzp’ers voor hun onderwijsactiviteiten geen VAR meer kunnen aanvragen die de onderwijsinstelling zekerheid geeft over de inhouding en afdracht van loonheffingen.
Vakbond AOb is tevreden met het optreden van de Belastingdienst. Volgens de vakbond zal, als andere onderwijsinstellingen moeten volgen, het grotendeels afgelopen zijn met de inzet van –wat zij noemt ¬– schijnzelfstandigen in het hoger onderwijs.
Bron: Aob 11-02-2014; HogerOnderwijs.nu 11-02-2014