Controle Benelux wegtransport gevaarlijke stoffen

Bij een controleactie op het vervoer van gevaarlijke goederen (ADR) in de Benelux bleken drie op de tien gecontroleerde voertuigen niet in orde. Dat heeft de Belgische overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer gemeld. In totaal werden zeventig voertuigen, die bijvoorbeeld brandstof of giftige stoffen vervoerden, uitgebreid gecontroleerd. Eenentwintig voertuigen waren in overtreding.
Zo werden er veertien inbreuken vastgesteld op de ADR-regelgeving, bijvoorbeeld onvoldoende ADR-signalisatie of onvoldoende ladingzekering. Ook waren er overtredingen op de rij- en rusttijden en het foutief gebruik van de tachograaf. De overtredingen gaven aanleiding tot boetes of processen-verbaal, en in vier gevallen mocht het voertuigen niet meer verder rijden.
In Belgiƫ werd op twee plaatsen gecontroleerd: aan de Liefkenshoektunnel naar Antwerpen en in Weyler, aan de grens met Luxemburg. In Nederland was er een controle in Moerdijk, in het groothertogdom in Mertert.
De drie landen werken momenteel in het kader van de Benelux aan een uitdieping van hun samenwerking op het vlak van controles op het vrachtvervoer. Er volgen dit jaar nog twee actiedagen met controles. De eerste actiedag focuste dus op ADR-vervoer.
Bron: Gevaarlijkelading.nl 15-04-2014