Cao-partijen werken aan crisisplan Bouw

Cao-partijen in de bouw zijn in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de mogelijkheden voor een crisisplan voor de bouw. Op basis van het sociaal akkoord tussen de sociale partners en kabinet van april dit jaar is in 2014 en 2015 € 300 miljoen per jaar beschikbaar voor sociale crisismaatregelen.
De cao-partijen zelf zijn van mening dat herstel van de bouwproductie effectiever is dan sociale maatregelen, maar omdat iedere euro voor de bouw er één is zullen ze kijken wat voor de bouw kan worden binnengehaald.
Voor de bouwsector is wel een probleem dat de voorstellen gebaseerd moeten zijn op cofinanciering. Dat betekent dat werkgevers ook in de sector zullen moeten investeren. Volgens de cao-partijen is er in de bouw echter niets meer te halen. De sector is meer dan 20% bouwproductie kwijt en meer dan 30% van de medewerkers onder de cao. Met dat gegeven wordt nu bekeken naar wat nog wel mogelijk is op basis van de uitwerking van de voorwaarden voor cofinanciering van sectorplannen, die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 20 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Bron: Bouwend Nederland, 15-07-2013