Bedrijfsinformatie over de grens beter beschermd

Bedrijven die in andere Europese landen ondernemen kunnen rekenen op betere bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie. De Europese Raad voor ministers van economische zaken heeft dit deze week besloten.
Voorbeelden van vertrouwelijke bedrijfsinformatie zijn klantenlijsten, onderzoeksgegevens, formules voor bepaalde producten en informatie over biedingen en offertes. Goede bescherming van deze gegevens over de grens is nodig om te voorkomen dat concurrerende bedrijven er mee vandoor gaan.
Nu verschillen de regels nog per lidstaat, waardoor het beschermen van vertrouwelijke bedrijfsinformatie ondernemers veel tijd en geld kost. Door de regels eenduidiger te maken moet ondernemen over de grens in Europa aantrekkelijker worden.
Er komt voor de hele EU één definitie van wat vertrouwelijke bedrijfsinformatie is en welke informatie er beschermd wordt. Ook wordt de verjaringstermijn bij geschillen verlengd van drie naar zes jaar. De regeling wordt nu naar het Europees Parlement gestuurd. Naar verwachting kan de regeling na een jaar worden geïmplementeerd.
Bron: Min EZ, 26-05-2014