Kees - Vinkje

Login

Voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden voor btw-fraude

Als de aandeelhouder en enig bestuurder van frauderende bv’s niets onderneemt terwijl hij weet dat de administratie niet op orde is, is er al snel sprake van het feitelijk leiding geven aan btw-fraude.

Een man is (indirect) aandeelhouder en bestuurder van drie bv’s die elk een autohandel drijven. De bv’s dienen voor meerdere jaren onjuiste btw-aangiften in door behaalde omzet deels te verzwijgen en ten onrechte btw af te trekken. Zij verstrekken tijdens boekenonderzoeken ook niet de gevraagde administratie. Er wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, waarbij de officier van justitie de btw-fraude berekent op € 158.148.

Feitelijk leiding geven aan btw-fraude Rechtbank Overijssel acht bewezen dat de man feitelijk leiding heeft gegeven aan de btw-fraude bij de autohandelaren. Ook het niet verstekken van de administraties kan hem als enig bestuurder worden verweten. Hij heeft zelf aangegeven dat hij wist dat de administratie niet op orde was, maar heeft toch niets ondernomen om een goede administratie te waarborgen. Zijn vader functioneerde als zijn adviseur en boekhouder, maar het is niet gebleken dat deze een ‘gezaghebbend financieel adviseur’ was, zodat de man niet op die advisering kon vertrouwen. De rechtbank veroordeelt de man, mede gezien zijn psychische problemen (PTSS), tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden met een proeftijd van drie jaar. Hij moet naast de voorwaardelijke gevangenisstraf ook een taakstraf van 240 uur verrichten. Als hij de taakstraf niet naar behoren uitvoert, gaat hij alsnog 120 dagen in hechtenis.

Bronnen: Rb. Overijssel 08-06-2023 (gepubl. 08-06-2023)

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief gaat u akkoord met onze privacy policy. We beloven niet te spammen.

Klachtregeling

We doen ons uiterste best om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent. Ook niet nadat u met uw vaste contactpersoon geprobeerd hebt een oplossing te vinden voor het probleem. In dat geval kunt u een beroep doen op de klachtencommissie van de Koninklijke Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA). Al onze accountants vallen onder deze klacht- en tuchtrecht. Lees meer over deze procedure.